Warning: include(html/com_content/archive/function.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/deb27653/domains/schietsporthobby.nl/public_html/templates/ifreedom-fjt/index.php on line 76

Warning: include(html/com_content/archive/function.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/deb27653/domains/schietsporthobby.nl/public_html/templates/ifreedom-fjt/index.php on line 76

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'html/com_content/archive/function.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php53/usr/share/pear:/opt/alt/php53/usr/share/php') in /home/deb27653/domains/schietsporthobby.nl/public_html/templates/ifreedom-fjt/index.php on line 76

Bij Marcel en Donja

Bij Marcel en Donja train ik zoveel mogelijk op de vrijdag middag. Zij hebben de mogelijkheid om te kunnen schieten met luchtpistool en met lucht geweer. Dit kan op zowel kaartjes als op de Scatt*. Ook kunnen Donja en/of Marcel en ikzelf gezamelijk trainen, de één op de Scatt* en de ander op kaartjes. Dit is voor mij een mooie gelegenheid om in de buurt te trainen. Kan dit niet op vrijdag dan een andere dag. Wil ik vaker, ook geen probleem.

Scatt is een trainings vorm die gebasseerd is op techniek. Het systeem is ontwikkeld in Rusland in de begin jaren negentig. Je lost bij deze vorm van trainen geen enkel schot en zelfs geen lucht omdat het systeem reageerd op het overhalen van de trekker. Je kunt op de computer/laptop na ieder schot zien wat je precies hebt gedaan of gelaten zodat je telkens weer wordt gewezen op je fouten of positieve dingen. Ook staan de preciese scores erop en het aantal procenten dat je op de 10 en 10.5 hebt gericht. Er is nog veel meer over te vertellen maar daarvoor verwijs ik jullie naar de site. De url is www.scatt.com Er zijn natuurlijk meer sites te vinden over dit trainingsysteem.

voorbeeld Scatt

Vrijdag 17 juni:

Vandaag met Jaques naar Beilen gegaan. Daar aangekomen nog even bijgebabbeld in het zonnetje voordat we naar binnen gingen om te trainen. Na de, voor mijn doen, weinige proefschoten begonnen aan een 60 schoten wedstrijd op kaartjes deze keer. De schoten lagen vrij vlot achter elkaar en gingen tref zeker richting de kaart. De eerste serie eindigde ik met 96 pntn de tweede met 94 pntn derde weer met 96 pntn en toen ging ik de fout in met de gedachte het gaat goed dus iets laten vieren. De vierde serie was 92 pntn hierna weer 94 en de laatste een topprtje met 97! punten. Hiermee kwam mijn totaal op 569 punten! Harstikke goed en super gevoel.

Op naar de volgende training die weer in Emmer-Compascuüm is.

 

Al een tijdje hier niets vernoemd, wat niet inhoud dat ik niet ben wezen trainen. Nu na de zomervakantie zijn de trainingen en wedstrijden weer opgepakt om de doelen gesteld door de talententrainster, te behalen. Tot zover, nu weer de verslagen van mijn trainingen.

Vrijdag 28 okt2011

Naar aanleiding van de wedstrijd in Drouwen, met een eindscore van 372 punten, wat kleine veranderingen aangebracht aan het wapen. De korreltunnel maximaal naar voren verplaatst en het occulair verder naar achteren geplaatst. Verder heb ik de stand van mijn steunhand veranderd, het wapen steunde altijd op de bovenkant van mijn vuist. Nu heb ik mijn hand open en rust het wapen op een veel groter oppervlak, de hand ligt hierbij achterovergebogen naar het lichaam toe gericht. Dit geeft wel spanning op de pezen maar geeeft ook op tijd aan als het wapen te lang in de hand rust en je dus pauze moet nemen.

De nieuwe "houding" gaf van het begin af aan een veel rustiger en stiller gevoel. Ik heb meer tijd om het laatste stukje inrichten te volbrengen en dus dit ook langzamer en gerichter te kunnen doen. De eerste series die ik schoot op de scatt lieten dit ook zien. De tijd die nodig was voor een schot werd korter ondanks de extra tijd die ik had. Dit heeft te maken met de rust en stabiliteit die ervan uit gaat. De scores waren 92,89,92 en 97 dus niet slecht voor de eerste keer. Na de scatt heb ik nog op kaarten geschoten en 189 van de 200 punten gehaald. Een goed einde van deze training. Zondags bij de talententraining 569 en 561 geschoten in dezelfde setting, dus goed en de woensdag eerste wedstrijd op deze manier met eindresultaat 565. Heel stabiel tot nu toe.

Tot 'n volgend moal.

Vrijdag 11 nov 2011

Deze keer nog een "kleinigheid" veranderd namelijk mijn hoogte. De wielen van mijn stoel stonden in de achterste stand, in een tweede as, hierdoor werd de stoel langer met een lager zwaartepunt. De stoel had hierdoor minder beweging. Het nadeel hiervan was wel dat ik met mijn ogen ver onder het centrum van de kaart zat en het wapen de hele tijd moest tillen. Nu zit ik hoger en kan het wapen merendeel laten rusten en hangen aan mijn lichaam. Dit kost minder kracht en geeft minder beweging. Ook deze verandering gaf geen achteruitgang te zien, zoals bij vele veranderingen wel het geval is. En een verandering zonder achteruitgang kan in mijn ogen alleen maar een betere basis betekenen en kun je er alleen maar op vooruit gaan. We zullen zien. Gewoon weer lekker getraint. Komende zondag weer Emmer-Compascuüm en gaan we weer lekker verder.

Groet'n

Woensdag 14 dec 2011

Voor deze keer stond er een training op het program met de scatt. Dit zouden we doen om te kijken naar de stabiliteit en continuïteit nadat ik mijn rugleuning heb veranderd. De originele rugleuning heb ik vervangen door een aluminium plaat. Deze plaat is naar mijn rug gebogen en bekleed met schuimrubber. Hierdoor is de beweging die normaal in de rugleuning zit weg en kan ik gaan werken aan een nog stabielere houding wat de resultaten ten goede moet komen. Door deze verandering en de iets veranderde hoogte moet het wapen weer worden aangepast. dit hebben we als eerste gedaan met de proefschoten. De rest vande bij/af stelling komt wel tijdens de rest van de schoten. De serie's waren niet hoog, lage 90ers, maar wel stabieler en dichter bij elkaar. Dus op een paar uitschieters na tevreden.

Groet'n en tot volgend jaar.

Vrijdag 6 januari 2012,

Voor de eerste keer dit jaar weer trainen bij Marcel en Donja. Na de training van woensdag op de vereniging met goede moed begonnen aan de de training van vandaag. In het begin niet goed opgeled op mijn stand ten opzichte van het doel waardoor ik eigenlijk schuin op het doel schoot. De schoten zaten wel bij elkaar maar allemaal links. Uiteindelijk omdat het afstellen niet ging de schietstoel naar voren gezet en de andere hadden gelijk en de resultaten werden beter. De hoogte was goed alleen de links/rechts beweging wilde niet weg, maar gezien de vooruitgang op de hoogte ben ik best tevreden. Met positieve gedachten kan ik vooruitkijken naar komende zondag voor de training in Emmer-Compascuüm. Volgende week woensdag niet in Emmen maar hier rainen met de Scatt.

Groet'n en tot een volgend keer.

Woensdag 11 januari 2012,

Met Jacues naar Beilen afgereisd om met de Scatt te trainen. Met het instaleren er op gelet dat ik rechter voor het doel kwam te staan zoals we dit in de vorige training hebben geïntroduceerd. Dit bleek vanhet begin af aan goed te werken. Beter dan de Scatt. Met de Scatt zijn we de hele avond aan het afstellen geweest maar niets hielp. Af en toe plaatste de software het schot gespiegeld en dan weer tussen de 0.5-1.0 punt te lager neer dan dat het op het kaartje was. Dan waren twee schoten wer goed en we dachten van nu hebben we hem te grazen en dan toch weer z'n eigen weg gaan. Plug and Pray. Aan het einde van de training hadden we ongeveer 60 "proefkaarten" . We wilden toch het Scatt bestand opslaan maar ook dit lukte niet. Wat wel bleek was dat de L-factor, de lijn tussen afdrukken en het uitgaan van het schot, groter was dan de vorige keer. Dit terwijl de scores hoger en constanter waren. Geen enkele acht in de laatste 41 schoten en 391 van de 410 punten een gemiddelde van 9.5365. Gewoon goed en mooi op koers. Dit ondanks de doorgevoerde en blijvende veranderingen. Op aanraden van mijn trainer ga ik nu mijn wapen aftoppen?? Dit houd in iets meer gewicht op de voorkant, uiteinde loop, waardoor deze "trager" wordt en er waarschijnlijk nog meer rust en stabiliteit komt in de voorkand waardoor de L-factor dus naar beneden kan. Ook kom je dan rustiger op het doel waardoor je sneller de trekker kunt overhalen en minder hoeft te gokken waar het schot nu uiteindelijk is gevallen. Nou ja dat zien we dan de volgende keer wel weer.  Komende woensdag weer naar Emmen en de week daarop de eerste wedstrijd van 2012 in Nieuwleusen.

Groetjes van deze kant en tot horens, ziens of mails.

Woensdag 15 februari 2012,

Samen met Jaques voor de eerste keer weer sinds het opspelen van mijn 3 maagontstekingen, met alle gevolgen van dien, naar Beilen gereden om hier voorzichtig weer de trainingen op te pakken. Na eerst de knopen van mijn schietjas te hebben verzet, scheelde ruim 3-4 cm per knoop, rustig begonnen. De schoten zaten verspreid en er kwam geen mooi groepje te voorschijn. Al met al toch 40 wedstrijd schoten gedaan en kwam op een redelijke 374 uit. Moe na deze eerste training weer naar huis gegaan.

Groeten en tot horens of sinas

Vrijdag 17 februari 2012,

Deze keer alleen naar Beilen gereden om te trainen. Marcel had de spullen allemaal klaar gelegd om metingen te verrichten. Hij zou tijdens de wedstrijdschoten, hartslag, zuurstofgehalte tijd tussen de schoten enz. enz meten en in een bestand verwerken. De hartslagmeter werkte bij Marcel wel en bij mij niet. Weer omgewisseld naar Marcel, werkte wel, weer naar mij, weer niet werken. Ik zei al tegen Marcel: ik leef wel maar heb geen hart, dus werkt die meter ook voor geen meter. De bloeddrukmeter gaf wel een hartslag aan naast de boven en onderdruk, verrek ik heb dus wel een hart. Pffffff weer gerust gesteld.Laughing

Voor aanvang hebben we de bloeddruk en hartslag gemeten en we spraken af om de 10 schoten de hartslag en saturatie te meten. Deze waarden bleven eigenlijk alle schoten nagenoeg hetzelfde, heel netjes dus wat betreft mijn conditie. Met wat duurtraining toch de hartslag nog 5 tot 10 slagen per minuut naar beneden zien te krijgen, dit zou mooi zijn. Ook de saturatie bleef mooi gelijk dus dit was ook goed, en na de schoten was mijn bloeddruk maar een fractie hoger dan voor die tijd. Dus allemaal helemaal oké.

Nadat alles in gereedeid was gebracht ben ik begonnen met mijn proefschoten. Voor mijzelf had ik voorgenomen 10 proefschoten te doen en dan beginnen met de wedstrijdschoten. Na de proefschoten tegen mijn munitiebakje aangestoten waardoor de kogeltjes door elkaar lagen. Marcel heeft deze weer gerangschikt en ben ik gelijk begonnen. Dit had ik beter niet kunnen doen. Het eerste schot was nog een 9 maar het tweede schot al een 8, hierna een goed herstel een 10, toen een domper een 7. Weg goede serie. De eerste serie uitgeschoten en toch nog een 90 pntn. Aan het begin van de tweede serie kreeg ik migraine op mijn ogen waardoor ik vlakken miste. "Was dit maar altijd zo, eindresultaat 97 pntn. De derde serie ook nog last van mijn ogen maar dit werd gaande weg steeds minder. Ook deze serie alleen maar 8en en 9ens, 94 pntn. De vierde serie was de migraine zo goed als weg en kwam ik geheel tot ontspanning. Deze serie ging weer super goed tot het 4e schot een 8. Verder schoot ik nog maar één keer een 9 en de rest 10en, eindresultaat weer een 97pntn. Totaal had ik 1x7, 2x8, 15x9 en 22x10=totaal 378 pntn. Dus heel tevreden met het eindresultaat gezien het gebrek aan training in de afgelopen weken en een begin serie van 90 pntn. Was deze beter gegaan dan had ik een nieuw trainings PR kunnen schieten. Maar ja niet getreurd komt vanzelf. Op naar de volgende training.

Groet'n en tot een volgend moal.

 

Vrijdag 2 maart 2012,

Eigenenlijk de eerste keer weer met volle tegenzin naar Beilen gereden om op de Scatt te schieten. Het is een mooi systeem om te zien wat je doet en hierna te annalyseren en bij te stellen. Maar ja ikzelf heb een haat liefde verhouding met dat ding, Maar goed voor de trainers is het een goed hulpmiddel en moet ik iedere week een Scattfile inleveren. Dat ik er een haat/liefde verhouding mee heb bleek wel uir de resultaten. Een zooitje en maar 358 punten. Nu moet ik erbij zeggen dat we continu aan het bijstellen zijn en het schot op het kaartje iedere keer afwijkt van het computermodel of andersom. Hetgeen waar ik de Scatt dus op dit moment het beste voor kan gebruiken is kijken wat er gebeurd tijdens het inzakken van het wapen, tijdens het richten en het overhalen van de trekker. Dan nadien het narichten.

Alles wat er gebeurd binnen het tijdsbestek van één seconde voor het schot tot het moment van het schot en waar dan het schot door de "kaart" gaat. Aan dit gedeelte kun je heel veel aflezen, hoe is de zithouding, hoe is de spierspanning, hoe is de rust in het lichaam en ga zo maar door. Sommige waarden moeten een heel stuk omhoog waardoor andere weer naar beneden gaan. Het trainen op de Scatt heeft voor mij als doel om deze waaren steeds beter te krijgen.

Vandaag was een goed begin om te zien waar ik sta op dit moment. Er moet nog genoeg worden getraint.

Tot de volgende keer.

 

Woensdag 7 maart 2012,

Vanavond gewoon weer lekker op kaartjes geschoten, wat toch meer mijn ding is. Gewoon lekker alles opgebouwd om te kunnen schieten, hierbij mij lijf in de gaten houden omdat ik dinsdag weer een erge pijnaanval heb gehad van de ontstekingen in mijn maag die nog steeds doorwerkt. 's Middags nog een pijnstiller genomen om zeker te zijn dat de pijn niet verder zou toenemen. Dit heeft afdoende gewerkt. Ondanks dat ik gaar was door het opspelen van mijn maag ging het toch allerzins redelijk. De serie's waren niet hoog maar wel regelmatig, 92, 92, 92, 93 en toen twee uitschieters, 97 en 97. Een mooi einde van de avond en een goed uitgangspunt voor de volgende Scatt training.Laughing

Groeten en tot de volgende keer.

 

Vrijdag 9 maart 2012,

Vandaag weer naar Beilen om op de Scatt te trainen. Bij aanvang alweer problemen om de systemen op elkaar af te stellen. Na 18 schoten proberen toch maar begonnen met de wedsrijd. Deze ging behoorlijk voortvarend waardoor ik geen 40 schoten maar 60 schoten heb gedaan. Ik moet zeggen het ging voor mijn gevoel niet lekker maar de resultaten waren stukken beter dan vorige week vrijdag. In ieder geval waren de serie's allemaal boven de 90 punten, 91, 91, 92, 93, 94 en 92 een eindresultaat van 553 punten. Een 9,2 gemiddeld. Maar zoals ik al eerder schreef is dit bij de Satt niet het belagrijkste. De waarden van het rustig kunnen afhandelen van het aanleggen tot het narichten is belangrijker. De hier behaalde waarden zijn op sommige punten gelijk gebleven en op andere punten vooruit gegaan. Er zit dus een kleine stijgende lijn in. Blijven trainen en de resultaten hiervan maar wee terug zien op de volgende Scatt sessie.

Goed weekeinde en tot de volgende keer.

Thursday the 15th. On my way to.....